tonica: (Default)
Den här gången tänkte jag delta i veckans bokbloggsjerka, eftersom ämnet intresserar mig. Frågan lyder så här: vilken är den senaste boken du läste på ett annat språk än svenska?

Jag tror att det var Snow Blind av Ragnar Jonasson fast jag minns inte säkert. Det kan ha varit Fangirl av Rainbow Rowell. Dessutom håller jag just nu på att läser både The Martian av Andy Weir och La pyramide de glace av Jean-François Parot (fast här har läsningen stannat av lite för jag inte kan hitta mitt lexikon just nu). Snow Blind/Snöblind var inte alls så bra som jag väntat mig. Kanske var det översättningen från isländska. I vanliga fall brukar de engelska översättningarna vara riktigt bra, ibland bättre än originalet, men inte i det här fallet. Alla de andra är i alla fall jättebra. Min syster har de två första böckerna i serien av Jean-François Parot på engelska och där verkar översättningen vara perfekt.

När det gäller böcker på olika språk är det så att jag har börjat att aktivt samla på svenska böcker. Det är så lätt att bara köpa mestadels engelska böcker, för det finns så många bra och billiga på det språket. Däremot på svenska är böckerna mycket dyrare, för det är så förhållandevis små upplagor och det går inte att sälja lika billigt som t ex Amazon gör. Alltså väljer jag att betala mer för de här böckerna och ibland också böcker som inte är fullt så bra som vissa böcker på engelska, bara för att få ha en stor samling svenska böcker i framtiden. Jag hoppas att det ska vara roligt för barnen på samma sätt som det har varit för mig. Min mamma började nämligen samla böcker åt mig redan när jag föddes, verkar det som. Jag har i alla fall en samling jättebra gamla böcker som ibland är utgivna flera år innan jag föddes.

tonica: (Default)
Inspirerad av Kattslaven Kokos lyriklördag, har jag kommit att tänka på den här fina dikten, som känns alltmer aktuell, trots att den skrevs för mer än två hundra år sedan:

Det eviga av Esaias Tegnér

Väl formar den starke med svärdet sin värld,
Väl flyga som örnar hans rykten;
Men någon gång brytes det vandrande svärd
Och örnarna fällas i flykten.
Vad våldet må skapa är vanskligt och kort,
Det dör som en stormvind i öknen bort.

Läs mer här.

tonica: (Default)
Idag tänkte jag göra Lyrans Bästautmaning. Så här skriver Lyran: Jag har under de senaste veckorna plöjt den mkt populära norska ungdomsserien SKAM. Själv är jag inta alls odelat förtjust och vissa delar oroar mig rejält. Men inspiration till veckans tema fick jag. för jag har sett många bra TV-serier från Norden. Berätta om den allra bästa nordiska TV-serie du sett!

Oj, den bästa nordiska tv-serien jag sett? Vad svårt. Först vill jag säga att jag också har sett Skam, och tyckte om vissa delar, inte alla, men kunde ändå inte låta bli att titta, kanske mest för att den fanns på SvtPlay. Annat jag ser har ofta dåligt ljud och ingen textning. Missförstå mig inte. Jag förstår engelska, och jag hör väldigt bra också, men om ljudet är dåligt hjälper inte det. Textningen underlättar. Man hinner inser vad man hört. Jag har också sett den lite äldre serien Himmelsblå och kände ungefär likadant inför den. En del var bra, annat var inte riktigt min grej, men det går ju så lite bra tv nuförtiden så jag brukar se det lilla som finns. Dessutom har jag, som jag nog nämnt några gånger tidigare, sett flera norska serier när jag var yngre, men tyvärr minns jag inte så mycket om dem. De flesta var nog bra, men som sagt, jag minns inte tillräckligt för att välja någon av dem. Jag har faktiskt sett flera andra isländska serier tidigare och tyckte om dem allihop, men än en gång minns jag inte tillräckligt om dem för att ta med dem.

Här kommer i alla fall min lilla lista:

1. Svenskt: Anno 1790, Jordskott, Midnattssol, Graven, Operation Stella Polaris, Spökafton (barn/ungdom). (Har förstås sett en massa annat, en del bra, annat mindre bra, men det här får räcka.)
2. Finskt: Laura (ungdom).
3. Danskt: Brottet, Örnen, Mordkommissionen, Hotellet, Försvarsadvokaterna, Tidsresan (ungdom)
4. Isländskt: Fångade.

tonica: (Default)
Veckans uppgift hos Lyran handlar om barn- och ungdomsböcker. Man ska lista tre bra barn och/eller ungdomsböcker. Det blir lite svårt, för jag har många äldre och nyare favoriter. Eftersom jag har små barn har jag nyligen börjat titta på böcker för väldigt små barn, alltså bilderböcker med lite text, även om jag alltid har varit förtjust i den typen av böcker (alla möjliga typer av böcker). Jag tycker över huvud taget mycket om barn och ungdomsböcker, inklusive böcker för unga vuxna, men naturligtvis också "vanliga" vuxenböcker, som pusseldeckare, fantasy och science fiction, liksom historiska romaner och facklitteratur.

1. En gammal favorit för små barn är Det underbara trädet av Ulf Löfgren. Boken handlar om en pojke som hittar ett frö. Han planterar det och det växer upp till ett helt otroligt fantastiskt träd. Boken är illustrerad i en typisk sjuttiotalsstil.
2. Ett annat exempel på en barn/ungdomsbok som jag tycker mycket om är Tidsstaden av Diana Wynne Jones. Den är rolig och spännande och som vanligt väldigt komplicerad samtidigt som den är lättläst. Jag vet inte riktigt hur DWJ lyckades med det, men när man läser om böckerna märker man hur väl uttänkt allting är, även om man första gången luras att tro att allt är väldigt enkelt. Tyvärr verkar inte boken finnas på svenska längre, men länken ovan går till en upplaga på originalspråket. Vivian evakueras från London 1939 och väntar sig att hamna någonstans på landet. Istället hamnar hon i Tidsstaden som ligger utanför vår vanliga tid. Här styrs allt av teknologi, men laglösa försöker ta kontrollen över staden. Om de lyckas förstörs både staden och vår historia.
3. Månfågel av Ingelin Angerborn. Som många andra böcker av Ingelin Angerborn är det här lite grand en spökhistoria, men lite annorlunda. Boken handlar om en flicka som heter Vendela. Hon känner sig väldigt ensam, eftersom hennes mamma har dött och kompisen Gabriel verkar ha glömt henne och bästisen Minna har flyttat till London. Vendela skriver ett brev och lägger det nere vid åstranden. Konstigt nog får hon ett svar. Vem är det? Är det kanske Minna som skojar med henne, eller den konstiga granntjejen Cornelia eller kanske någon helt annan, från en annan värld?

Jag hade kunnat tipsa om många fler än tre, men det får bli en annan gång. Just nu behöver jag vila. Jag har en rejäl förkylning och jag är helt slut. Värst av allt är att mina tvillingar som nyss fyllt ett år också är förkylda, för första gången och vill inte äta och dricka som vanligt. Lyckligtvis är det nog inte så allvarligt och de har tid på bvc på torsdag, så det ska nog gå bra. För säkerhets skull ringde jag 1177 och kollade. Det visade sig att jag hittills hade gjort rätt och det verkar inte vara så allvarligt. Lustigt nog föreslog sköterskan glass och min son åt motvilligt två små skedar glass när vi försökte, men när min syster som hade honom i knät försökte äta en majskaka (ungefär som en riskaka, fast utan ris) ryckte han en stor bit ur hennes hand, nästan ur munnen på henne och de bitarna åt han utan att trugas. Så han börjar nog bli bättre.


tonica: (Default)
Häromnatten råkade jag titta ut genom fönstret och fick syn på något konstigt som definitivt inte borde finnas där. Det var långt och smalt och lite silverfärgat. Jag blev lite nervös av det och väckte min syster och bad henne att titta ut också. Hon såg samma sak och gick ner till första våningen och tittade ut genom fönstret där nere. Det såg inte likadant ut där. Hur som helst förstod jag ju att det måste ha något att göra med vår soptunna och antagligen några höga grästuvor, men jag förstår fortfarande inte riktigt hur den optiska villan uppkom. Egendomligt.
tonica: (Default)
Idag har det varit lite blandat (och den är i och för sig inte över än, så man vet ju aldrig...) För att börja med det negativa, för att få det ur vägen, såg jag ett nyhetsinslag där en kock skar en levande hummer i bitar. Är det verkligen lagligt? Jag blev väldigt illa berörd, och det blev också min mamma och syster.

Nu lite mer positivt. Jag tror jag kan säga att det bästa som hände idag var när jag gick ut på promenad med mina barn i morgonens klara solljus. Det var faktiskt min syster som hjälpte min son att gå (han är nästan ett år). Jag provkörde den nya enlingskärran med min dotter. Hon är något mindre säker på benen (men ganska bra i alla fall). Den rullade på väldigt bra och i det stora hela lever den verkligen upp till mina förväntningar. Att jag köpte den beror på att tvillingarna har fått tid hos tandläkare för första gången. Till skillnad från bvc som alltid låter en komma på samma dag har tandläkaren gett dem tider på olika dagar. Jag kunde förstås ha tagit med mig båda vid båda tillfällena och låtit mamma eller min syster passa den andra, men jag tänkte att det här är ett bra tillfälle att låta dem vänja sig vid att göra saker var för sig någon enstaka gång.

Slutligen var det så att jag i eftermiddags fick ett sms från apoteket att min medicin som varit slut i några veckor äntligen har kommit in. Jag bestämde mig för att åka in direkt eftersom jag redan varit utan för länge. Nu kommer jag att ha huvudvärk varje morgon i åtminstone ett par dagar.:( På vägen tillbaka var det en riktigt gullig och artig tonåring som väntade på samma buss vid hållplatsen som log och sa åt mig att jag fick gå före upp på bussen. Det är bara en liten gest, men självklart uppskattar jag det väldigt mycket efter att i så många år bo i en vidrig stad. Här är folk i stort sett jättetrevliga. Det gör mig ledsen att jag lät så många år bara gå. Bortkastade år.

tonica: (Default)
Såg den här memen på Saras bokhylla och tänkte att jag också skulle göra den, även om mina läsare kanske blir besvikna för jag är tyvärr ingen julälskare numera. :(

Julafton eller nyårsafton? Båda skulle väl kunna vara okej, men numera tycker jag egentligen inte om någondera. Fast jag måste ju välja och då blir det julen.

Glögg eller julmust? Ingetdera, jag dricker helst vatten eller juice eller varm choklad gjord på växtmjölk, som Oatlys iKaffe.

Amaryllis eller hyacint? Båda, eftersom jag älskar växter.

Sill eller skinka? Ingetdera, eftersom jag är vegan. Här äter vi bland annat kikärtsbollar, kinafärspaj och alla möjliga kålsorter.

Snö eller regn? Om jag måste välja, blir det snö, fast jag föredrar frost och vindstilla på vintern.

Lussekatter eller pepparkakor? Hm. Jag försöker att inte äta någondera men när jag gör det, blir det båda. Helst hembakade, men vilken veganvariant som helst får duga, fast jag tycker inte om kardemumma.

En i taget eller slalomläsning? Numera en i taget, men när jag var yngre (och någon annan betalade böckerna), var det slalomläsning.

Film eller tv-serie? Jag gillar båda, men som det är numera får jag sällan något att se under julen.

Gina Dirawi eller Sanna Nielsen? Båda är okej, men jag brukar ändå inte se på svts jultv så egentligen varken den ena eller den andra.

Kalle Anka eller Karl Bertil? Se ovan.

Tomten eller Grinchen? Jag är ledsen. Jag vet att jag är en deprimerande person, men det blir ingen av dem.

Morgonpigg eller nattuggla? Alltid nattuggla, ända sen jag var liten.

Hundöra eller bokmärke? Inget, jag hittar alltid till rätt plats i boken. Det är en superkraft jag har.

Soffan eller sängen? Om jag haft en soffa hade det blivit både och. Mest blir det fåtöljen, men gärna sängen också.

Tegelstenar eller tunnisar? Ju längre bok desto bättre, inom rimliga gränser.

Leonard Cohen eller Bob Dylan? Som jag sa ovan, båda är okej, men ingen är någon favorit.

Fröken Frimans krig
 eller Ivanhoe? När jag var yngre var det Ivanhoe, men numera blir det Fröken Frimans krig.

Ingvar Oldsberg eller Lasse Kronér? Båda är väl okej på sätt och vis, men ingen favorit för mig.

Så mycket bättre eller Stjärnorna på slottet? Ingen av dem. Har sett det senare, eftersom min mamma brukar se serien, men det är egentligen inget för mig.

Sven-Bertil Taube eller Kent? Får väl säga den förre eftersom jag har hört honom och tycker han är bra.

Aj

20 Dec 2016 17:20
tonica: (Default)
Idag hade jag en tid hos min tandläkare. Jag behövde få en tand utdragen. Aj. Själva utdragningen gick bra, men det kändes konstigt att ha en halv käke som var bortdomnad. När bedövningen slutade verka började det göra lite ont, men inte så farligt. För säkerhets skull tog jag en av värktabletterna som tandläkaren skickade med. Så just nu känner jag mig ganska bra. I alla fall tills värktabletten slutar verka.
tonica: (Default)

Jag samlar på svenska böcker, och det är kanske inte så självklart som man kan tro. Det kräver en viss ansträngning att hitta och få tag i svenska böcker nu för tiden. Mest blir det engelska böcker, och de är naturligtvis fantastiskt bra, många av dem, men om jag inte gjorde en extra ansträngning skulle det bli svårt att få tag i svenska böcker. Jag har en fin samling böcker som jag fick av framför allt min mamma när jag var liten och jag har kämpat för att utöka den. Det går till så att jag lånar svenska böcker som eböcker och läser dem. Om jag tycker om dem, köper jag dem så småningom i tryckt form. 

Men förutom engelska och svenska böcker, läser jag också böcker på franska. Framför allt tycker jag om en historisk deckarserie som utspelar sig i Frankrike före revolutionen. Författaren är en fransk historiker och filosof och heter Jean-François Parot. "Deckaren" det handlar om heter Nicholas Le Floch. Jag är faktiskt inne på bok 13 eller 14 nu, och jag brukar nästan aldrig följa en serie med så många böcker. Den finns både på franska och engelska och dessutom på italienska (kanske också tyska, men det har jag inte upptäckt än). Dessutom finns den som tv-serie. Däremot finns den inte, såvitt jag vet, översatt till svenska, och det är synd. Jag skulle också önska att tv-serien kom till svensk tv. Önska kan man ju alltid.

Jag har som princip att alltid läsa böcker på originalspråket om jag bara kan det. Om det inte går väljer jag det språk jag kan bäst, eller helt enkelt det språk som jag över huvud taget kan. En gång för ganska många år sen hörde jag talas om en bok skriven av en ung kinesisk man. Den skulle vara en subtil kritik av det moderna kinesiska samhället, men de osubtila kinesiska kritikerna verkar helt ha missat det. Boken handlar också om en ung man och är nog delvis självbiografisk. Hur som helst, tänkte jag att jag ville läsa den. Naturligtvis kan jag inte läsa något kinesiskt språk (men jag har faktiskt en kompis som behärskar mandarin riktigt bra), så jag kollade om den var översatt till något språk jag kunde. Som tur var för mig fanns den faktiskt översatt till ett västerländskt språk - franska. Självklart köpte jag den direkt och läste den. Om du är nyfiken heter den Les trois portes (De tre portarna) och författaren heter Han Han. 
 

tonica: (Default)
Eftersom The Cabinet of Miss Magic gör den här listan blev jag inspirerad att göra den också.

Här kommer min (inte i någon särskild ordning):

E-böcker från biblioteket (har just läst färdigt deckaren Vågspel av Ann Rosman)
Belletristica (mycket trevligt tysk-österrikiskt skrivarcommunity med många trevliga medlemmar)
Söta barnprylar (kläder, leksaker mm)
Biet Maja (i alla former - bok, tv-serie, film, leksaker)
Julkakor (pepparkakor i lite ny form)

Pepparkakor


Page generated 18 Aug 2017 08:33
Powered by Dreamwidth Studios